Бехерівка
«Бехерівка» займає почесне місце в переліку чеських гастрономічних винаходів. Цей міцний (38 градусів) лікер настоюється на більш як 20-ти цілющих травах і його виготовляють за технологією, яка залишається незмінною з 1807 р.
Походить цей чудовий напій з містечка Карлсбад або Карлових Вар - одного з найвідоміших лікувальних курортів Європи.
А було це так…
У 1805 р. австрійський граф Плеттенберг-Метинген відпочивав на знаменитому чеському курорті Карлові Вари. Разом із ним був його лікар на прізвище Фробіг.
Обидва вони поселилися в готелі, що належав аптекареві Йозефу Бехеру, який люб'язно дозволив Фробігу користуватися його домашньою лабораторією. Улюбленим хобі Фробіга було вивчення цілющих трав і рослин, головною ж пристрастю Бехера було виготовлення трав’яних настоянок на спирту, тож не дивно, що вони заприятелювали. У той час, коли граф більшу частину часу проводив поза домом, розважаючись у товаристві прекрасних жіночок, кожен день цих зовсім не юних натуралістів минав у змішуванні різноманітних трав із алкоголем та ароматичними оліями, а також в експериментах, пов’язаних зі зміною пропорцій інгредієнтів і, відповідно, отриманню нових смаків. Але невдовзі ця ідилія закінчилася, оскільки графові слід було повертатись додому, тож вони із Фробігом залишили Карлові Вари. Однак після того, як за гістьми зачинились двері, фармацевт Бехер виявив на столі однієї з кімнат зіжмаканий клаптик паперу, на якому був записаний рецепт якоїсь мікстури із приміткою «Це мене зацікавило….». Скромний англієць зник у густому лондонському тумані, а Йозеф Бехер, заінтригований незвичним поєднанням трав, приготував на основі залишеного рецепта оригінальний міцний напій, який почав продавати у своїй аптеці (а вона була однією з кращих у місті) у вигляді крапель від шлункових хвороб. Слід віддати належне Бехеру – він не забув Фробіга і назвав отриманий напій «Карсбад Інгліш Бітер». Так і з’явилась на світ знаменита «Бехерівка».
Хто б міг подумати, що вже через два роки цей напій стане одним із найпопулярніших лікерів не лише в Чехії, а й за межами країни. Рецепт цього напою передавався від батька до сина - родина аптекаря дбайливо зберігала таємницю його виготовлення. Коли почалася друга світова війна, рецепт «Бехерівки» закопали у саду поруч із будинком сім’ї Бехер. Лише в 1945 р. чеські дослідники змогли його відшукати, і з тих пір напій став загальним надбанням. Оригінальний письмовий варіант його рецепту зберігається у сейфі швейцарського банку.
З лікувальною метою Бехерівку варто споживати, як колись рекомендував своїм покупцям сам Бехер, по 20 мл. під час прийому їжі. У подібній дозі, порівняно з екстрактом трав, частка чистого алкоголю мізерно мала. Тож 20 грамів бехерівки сприяють розширенню судин та покращують циркуляцію крові. Окрім того цей чеський напій сприяє лікуванню ангіни, ГРВІ та допомагає зняти біль голови.


Шановні відвідувачі, у зв’язку з обмеженням масових заходів через загрозу COVID-19, маємо деякі зміни у роботі Музею.
Від сьогодні до 03.04.2020 відправляємось на карантин.
Чекаємо на вас у квітні.
Зберігайте спокій та ретельно мийте руки! Усім здоров’я і терпіння.


В рамках фестивалю "Ніч у Львові 2019" відбудеться інтерактивна екскурсія «ІСТОРІЯ ТАЄМНОЇ АПТЕКИ».


«Щоб робити добро – треба любити людей, шанувати їх, бажати їм добра», − говорив Блаженніший Любомир Гузар.