Картопля
Для впровадження картоплі в раціон харчування європейців великих зусиль доклав паризький аптекар Антуан Пармент’є.
Із давніх-давен ця однорічна трав’яниста рослина з родини пасльонових із білими або фіолетовими квітками заслужила славу першого овоча у народів багатьох країн.
Ще два тисячоліття тому індіанці Перу вміли готувати з картоплі «чуніо», для чого порізані на шматки картоплинизалишали на ніч під відкритим небом, вранці душили, тоді сушили й отримували свого роду консервовану картоплю, придатну для тривалого зберігання. До Європи картопля потрапила на багато століть пізніше. Вважається, що вивіз таємничі бульбини цієї чудової рослини з Південної Америки відомий пірат періоду Великих географічних відкриттів віце-адмірал Френсіс Дрейк, за що згодом вдячні нащадки спорудили йому пам’ятник із таким написом на постаменті: «Серу Френсісу Дрейку, який поширив картоплю в Європі. 1580 рік. Мільйони землеробів світу благословляють його безсмертну пам’ять. Це допомога бідним, дорогоцінний дар Божий, що полегшує гірку нужду».
Однак впродовж тривалого часу європейці ставились до картоплі з великою недовірою і не наважувались вживати її в їжу, а визнавали лише як корм для свиней. Паризький аптекар Антуан Пармент’є якось пригостив вареною картоплею короля Франції, якому настільки засмакувала ця страва, що він почав прикрашати квітами картоплі свій парадовий камзол, а королева прикрашала ними свою зачіску. Однак прості люди, як і раніше, уникали споживати «земляні» або «чортові» яблука. Тоді Пармент’є у своєму городі біля грядок з картоплею встановив табличку з проханням… не підходити й близько до рослин. Заборонений плід, як відомо, солодкий, і вже через кілька днів усі сусіди хитромудрого фармацевта почали садити картоплю на своїх городах.
Після цього Пармент’є зайнявся широкою пропагандою картоплі серед французів, застосовуючи різноманітні рекламні трюки, які згодом стали легендою. Він влаштовував «картопляні» звані обіди, на які запрошував знаменитих осіб, таких, як Бенджамін Франклін; дарував королівській парі квіти з картоплі. Також він провів першу в історії кампанію примусових щеплень від віспи, винайшов технологію отримання цукру з цукрового буряка, заснував хлібопекарську школу і зробив внесок у вивчення способів замороження та консервування їжі.


Шановні відвідувачі, у зв’язку з обмеженням масових заходів через загрозу COVID-19, маємо деякі зміни у роботі Музею.
Від сьогодні до 03.04.2020 відправляємось на карантин.
Чекаємо на вас у квітні.
Зберігайте спокій та ретельно мийте руки! Усім здоров’я і терпіння.


В рамках фестивалю "Ніч у Львові 2019" відбудеться інтерактивна екскурсія «ІСТОРІЯ ТАЄМНОЇ АПТЕКИ».


«Щоб робити добро – треба любити людей, шанувати їх, бажати їм добра», − говорив Блаженніший Любомир Гузар.