Ісус Христос як аптекар: варіації

Ісус Христос як аптекар: варіації

Гнатишин Ліля
Гнатишин Ліля
Історикиня, екскурсоводка, керівниця музею D.S.Таємна Аптека
Ask Question


Ікона “Ісус Христос як аптекар” є нашим оберегом.


Її можна знайти у всіх аптеках мережі “D.S.”. Ми натрапили на багато варіацій ікони й вирішили поділитись з Вами.

Зображення Ісуса Христа як цілителя, аптекаря, лікаря було притаманно здебільшого німецькій традиції. Саме тому більша частина старовинних картин була створена німецькими митцями, оригінали яких знаходиться у музеях та галереях Німеччини. У більшості випадків, на жаль, автор невідомий, проте інколи мистецтвознавці відкривають інші деталі…
  
Цікаво те, як люди Середньовіччя та Ранньомодерного часу буквально розуміли метафори біблійних історій та намагались усвідомити Боже вчення через призму свого матеріального, практичного повсякдення.
Тут принагідно згадаємо відомий політично-релігійний рух у Візантії − іконоборство. У період середнього Середньовіччя це вчення закликало відмовитись від ікон та образів, не оздоблювати ними храми та домівки.

Прихильники руху вважали ікони своєрідними ідолами, а ідолопоклонництво, як відгомін язичницького фетишизму був гріховним… Через цю дилему навіть тривали сутички й локальні війни.

Згодом все ж рух вщух. Багато ревних прихильників іконоборства перейшли в іслам, де зображення святих заборонено й зараз.
Проте чому ж цей рух виник?
Окрім релігійно-політичних причин, була й приземлена, практична… Прихожани церков, з своїм буквальним сприйняттям святості ікон, їх оздоровчих властивостей намагались таємно здирати шматочки фарби чи рамок і вживати їх з їжею, вірили, що таким чином ікона їх зцілить… Звісно, багато людей просто були отруєні фарбою й лаками, золотом та іншими матеріалами, які використовували майстри для створення ікон. Після багатьох суперечок, війн, розколів, ікони все ж залишились частиною духовної культури візантійської релігійної традиції.
Вирішення проблеми було елементарне: ікони почали вішати на великій висоті, у недоступному для людей місці, відтак з роками віра у буквальні цілющі властивості ікон − розвіялась і набула свого духовного, метафоричного значення.
   
На картинах-оберегах Ісус лікує потребуючих духовними складниками: любов’ю, надією, вірою, водою життя…

Також можемо побачити на іконі терези − Ісус зважує наші хороші вчинки та гріхи. Для того, аби хороші вчинки все ж переважили − додає терпіння та віри.
Цікаво, що подібний сюжет був відомий також у дохристиянський період. За віруваннями давніх єгиптян, після смерті, бог потойбічного світу й відродження Осіріс зважував серця померлих. На одному боці терезів було серце, а на іншому − пір’їнка богині істини. Таким чином бог перевіряв наскільки праведним було життя покійника й визначав, чи вартий той загробного життя.

#музейльвів #музейдлядітей #таємна_аптека #музейаптека #історіяаптеки #історіяліків #музей #secretpharmacy #історіясередньовіччя

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов'язкові поля позначені *